“Tłusty czwartek z Muzeum” to kolejna odsłona kulinarnych warsztatów inspirowanych kuchnią chyliczkowską. Tym razem zaprosiliśmy mieszkańców Piaseczna do przygotowania tradycyjnych karnawałowych przysmaków – faworków oraz eleganckich róż karnawałowych,
według receptury chyliczkowskiej z 1928 roku. Jak się okazało, słodkie róże ustąpiły popularności faworkom i dziś już mało kto zna ten przysmak. Dlatego zarówno starsi jak i młodsi uczestnicy z zaangażowaniem i zainteresowaniem uczestniczyli w całym procesie – od wyrabiania ciasta, po wysmażanie i na koniec degustację ��
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za liczne przybycie!
Ta inicjatywa nie byłaby możliwa bez wsparcia Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Piasecznie i zaangażowania wolontariuszy z Młodzieżowej Rady Gminy Piaseczno.

ODWIEDŹ NAS
JUŻ DZISIAJ!