Pieczenie pierniczków wg chyliczkowskiej receptury z 1928 r.

Przed Świętami Bożego Narodzenia, Muzeum Piaseczna zorganizowało swoje pierwsze kulinarne wydarzenie – pieczenie i dekorowanie pierników według blisko stuletnich receptur
ze szkoły chyliczkowskiej, założonej przez hrabiankę Cecylię Plater-Zyberkównę. Atmosfera warsztatów była radosna i pełna świątecznego nastroju. W sali unosił się aromat korzennych przypraw, które uczestnicy samodzielnie ucierali w moździerzach. Do barwienia lukru zostały użyte naturalne składniki jak np. sok z buraka, a do dekoracji wykorzystane płatki róż, chabrów i nagietków. Świąteczne warsztaty zostały zorganizowane we współpracy z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Piasecznie. Za pomoc dziękujemy również wolontariuszom z Młodzieżowej Rady Gminy Piaseczno.

ODWIEDŹ NAS
JUŻ DZISIAJ!